Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2017 10:57 - Камен бряг - кътче от рая на Северното черноморско крайбрежие
Автор: poluina Категория: Туризъм   
Прочетен: 4318 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 21.07.2017 10:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image


Невероятно е как в това интересно място постоянно живеят само шестдесетина души. Разположен е до високите отвесни брегове на морето между Каварна и Шабла. В близост е археологическият резерват „Яйлата“, което носи друг смисъл за мястото като един от културните символи на региона. Тук се провежда известният по цял свят летен фестивал Джулай Морнинг. В нощта на 30 юни срещу 1 юли брега на морето до селото е арена на празника, който възниква спонтанно като неформално събитие на протест срещу стандартния начин на живот в началото на 80-те година на 20в. По време на Джулая се събират хиляди гости на брега на морето на голямата поляна до така нареченото „огънче“. Така се нарича едно малко естествено находище от природен газ, открито през 1956г. Оказало се, че количествата газ нямат стопанско значение, но пък като се запали, то гори постоянно.

Камен бряг се свързва и с традиционните местни празници. Особено почитани за Коледа, Бабинден и Трифон Зарезан. Празникът на селото е на 3 юни, когато се почита паметта на светците Константин и Елена. В този ден изпълнения имат известните Каменбряжки баби (самодейни група за автентичен фолклор от десетина местни жители). Фолклорната група традиционно участва и на големи регионален фестивал в Дебрене (последната събота на Юни). На 3 юни в селото се отбелязва и храмовият празник на „Св. Св. Константин и Елена“, построена неотдавна с дарения на жителите на общината. Входът на „Яйлата“ се намира на километър от центъра на селото.

Археологичен резерват обхваща голяма приморска тераса, където могат да се видят останки от пещерен град със стотина жилища от преди седем хиляди години. Има още фамилни гробници и останки от малка :(. От Античността са съхранени светилище на слънцето с каменен трон, жертвени камъни и мегалитите, каменна шарапана за приготвяне на култово вино, вкопани гробници. През Средновековието пещерите са използвани като манастирски комплекс. По стените на някои от тях личат прабългарски знаци – руини, кръстове и каменни икони. Местността е обявена за археологически резерват през 1989г. Редовните археологически разкопки започват през 1980 г. Днес е изграден туристически информационен център с паркинг. Има подходяща инфраструктура за посещения на туристи. Може да се посещава с вход от началото на април до края на октомври. Друго значимо събитие през лятото е международната фотоакадемия за млади автори, организирана от известният фотограф Юри Чарийски с подкрепата на сдружение „Еко Норд“ и община Каварна.

През август още може да се посети пленерът за живопис и скулптура „Море и вятър“, както и състезанията по скално катерене по отвесните ръбове над морето. В селото има дори малка художествена галерия, която работи в периода Юни – Септември. За първи път през 2014 г. Се провежда фестивал, посветен на магарето, под името „Каменбряжки магарии“Магарето е културен символ за региона, неотменна част от местния начин на живот. За много западноевропейци магарето е символ на Балканите и в последните години масово се отглеждат магарета, купени по нашите земи, особено от жители на Обединеното кралство.

Камен бряг е все още непокътнато от градската суета кътче свещена земя. Тук времето и пространството има свой непокорен смисъл, а за романтиците мястото дава много теми за размисъл. В селото има семеен хотел с ресторант, който работи целогодишно. През лятото врати отварят много къщи за гости и няколко кръчми. Местните кулинарни изкушения са типични за региона, вероятно е хубаво да опитате домашната ракия и да помолите за малко туршия от зимнината. Районът е известен с производството на великолепни червени чушки, известни тук като пиперки, както и с месести и сочни камби. Покрай брега на морето от май до октомври винаги можете да се натъкнете на палатки и лагерни огньове, да повишите аромата на печена риба и миди на тенекия.




Гласувай:
4


Вълнообразно


1. germantiger - извини ме за детайла
13.11.2017 00:38
Имаше и нуди плаж преди години в едни "пещери" там :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: poluina
Категория: Туризъм
Прочетен: 140529
Постинги: 42
Коментари: 22
Гласове: 223
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол